Šolska prehrana
Temeljni vzgojno-izobraževalni cilj organizirane šolske prehrane je optimalen razvoj otrok in mladostnikov. V šolski jedilnici pripravljamo pestro, kakovostno, varno in raznovrstno prehrano, ki je dobra popotnica za nadaljnje življenje. Pri organiziranju prehrane upoštevamo načelo spodbujanja ustreznih prehranskih navad ter razvijanje pozitivnega in odgovornega odnosa do hrane. To načelo poudarja pomen rednih dnevnih obrokov in uživanje zajtrka kot prvega obroka. Osredotoča se na pestro sestavljanje jedilnikov po veljavnih strokovnih priporočilih. Pri sestavljanju jedilnika upoštevamo tudi načelo trajnostnega razvoja, naročamo lokalna in sezonska živila ter ostala živila, pri tem pa upoštevamo uporabo okolju prijazne embalaže in zmanjšujemo uporabo plastične embalaže.
Prehrana ima več vidikov: socialni, ekonomski, zdravstveni, kulturni in vzgojni vidik. Vzgojni vidiki šolske prehrane se kažejo v spodbujanju spoštljivega odnosa do hrane in osebja, ki jo pripravlja, pravočasni odjavi in prijavi šolske prehrane, v prevzemu vseh ponujenih jedi, spoznavanju in pokušanju novih jedi, spoznavanju zdravega načina prehranjevanja in v vzgoji za zdrav življenjski slog.
V šolski kuhinji nabavljamo živila vsak dan in pripravljamo vedno sveže jedi. Ne priporočamo prinašanja hrane od doma, ker s tem škodljivo spreminjamo zdrave prehranjevalne navade, ki jih privzgajamo v šoli. Energijske in sladke gazirane pijače je prepovedano prinašati v šolo.
Smernice zdravega prehranjevanja
Pri izboru živil in pri sestavljanju jedilnikov upoštevamo Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so bile sprejete 23. 11. 2023. Prednost pri naročanju imajo lokalno pridelano, ekološko ali integrirano sadje in zelenjava, polnovredne vrste kruha, živila z manj sladkorja, soli in maščob, manj sladkan ali nesladkan čaj in voda. Z vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi, ki potekajo celo šolsko leto, bomo spodbujali zdravo prehranjevanje, kulturo prehranjevanja, pozitiven ter spoštljiv odnos do hrane, izvajali bomo dejavnosti za zmanjšanje količine odpadne in zavržene hrane.
Danijela Ribizel